Hier staat inhoud waarvoor je marketing cookies moet toelaten. Cookie-instellingen wijzigen

OVAM leert Vlaming omgaan met asbest

Als onderdeel van het Actieplan Asbestafbouw lanceerde de OVAM de website ‘Omgaan met asbest’. Daar vinden burgers, bedrijven en overheden alle noodzakelijke informatie. De campagne ‘Samen verslaan we het asbestbeest’ sensibiliseerde het brede publiek met onlinebanners en filmpjes over het belang van een asbestveilig Vlaanderen. Ook lokale besturen kregen communicatiemateriaal om inwoners te informeren over lokale asbestafbouwprojecten.

Asbestveilig Vlaanderen

De OVAM wil Vlaanderen tegen 2040 asbestveilig maken. Dat betekent dat in onze gebouwen enkel nog asbesttoepassingen in goede staat aanwezig zijn. Al het risicovolle asbest is veilig weggenomen en opgeborgen. Asbest is een schadelijke stof die in meer dan 3500 bouwmaterialen is verwerkt.

37,2 miljoen euro

De Vlaamse Regering maakte in 2019 16,1 miljoen euro vrij om asbestverwijdering in scholen, inzameling aan huis of op recyclageparken en gegroepeerde verwijderingsprojecten door lokale besturen of intercommunales voor particulieren of bedrijven te ondersteunen. Dat brengt het totaalbedrag dat de Vlaamse Regering tot nu toe daarin investeerde op 37,2 miljoen euro.

 

Meer over omgaan met asbest

miljoen euro

middelen in totaal

scholen

lieten het aanwezige asbest inventariseren

mensen

bezochten de asbestwebsite

gemeenten

namen deel aan een project over asbest

Afvalorisatie sensibiliseert maakbedrijven over duurzaam materialenbeheer

Sirris (het centrum van en voor de technologische industrie), werkgeversorganisatie Agoria en de OVAM sloegen de handen in elkaar om de maakindustrie te sensibiliseren over het potentieel van duurzaam materialenbeheer. Het project Afvalorisatie zet bedrijven aan tot laagdrempelige acties.

In productieprocessen gaat een groot deel van de grondstoffen verloren in de vorm van snijresten, productieverliezen of te grote eenheidsverpakkingen. Dat resulteert in verschillende afvalfracties. Met Afvalorisatie reiken de partners bedrijven de nodige tips, tricks en tools aan om meer uit hun grondstoffen en materialen te halen en zo kosten te besparen. Bedrijven kunnen ook rekenen op individuele begeleiding en ondersteuning op het vlak van productieprocessen, afvalbeheer en productontwerp.

Informatiefilmpjes

Met een reeks filmpjes leert Afvalorisatie bedrijven hoe ze hun materialenbeheer kunnen optimaliseren. Dat kan bijvoorbeeld door gestandaardiseerde folies te gebruiken die recyclage bevorderen of door palletten te hergebruiken.

 

Ontdek meer circulaire tips