Opvolging van het bodem- en afvalbeheer
Als overheidsinstantie heeft de OVAM een aantal bevoegdheden op het vlak van bodem en afval- en materialenbeheer. In 2019 leverden we 276 167 bodemattesten af, beoordeelden we 3830 bodemonderzoeken (3261 oriënterende en 569 beschrijvende) en gaven we advies over 545 milieuvergunningen.
afgeleverde grondstofverklaringen
afgeleverde
bodemattesten
oriënterende
bodemonderzoeken
beschrijvende bodemonderzoeken
+ combinatie OBO/BBO
bodemsaneringsprojecten
(BSP en beperkt BSP)
adviezen voor milieuvergunningen
afgeleverde beslissingen
m.b.t. kennisgevingen voor grensoverschrijdend transport van afvalstoffen
Klantenbeheer
De dienst Klantenbeheer beantwoordt vragen in verband met bodem, asbest, afval- en materialenbeheer en algemene diensten. Door de lancering van de campagne De Grote Grondvraag in het najaar van 2019 lag het aantal vragen in verband met bodem hoger dan de afgelopen jaren.

telefonische vragen
over bodem
telefonische vragen
over afval- en materialenbeheer
telefonische vragen
over asbest
telefonische vragen
over algemene diensten
vragen via
bodem@ovam.be
vragen via
info@ovam.be
Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)
Sinds 2019 implementeert een halftijdse coördinator de MVO-visie in de dagelijkse werking van de OVAM. Door in te zetten op vijf thema’s – welzijn, afval, energie en klimaat, duurzaam aankopen en mobiliteit – maken we intern de transitie naar een duurzame organisatie.
vrouwelijke personeelsleden
mannelijke personeelsleden
vrouwen in leidinggevende functies
werknemers met een handicap of chronische aandoening
personeelsleden met een migratieachtergrond
restafval per medewerker
primair energieverbruik
CO2-uitstoot
van de werknemers gebruikt fiets en/of openbaar vervoer voor woon-werkverkeer
Welzijn
De OVAM engageert zich om het welzijn van haar personeelsleden op te volgen en te verbeteren. Daarom startten we in 2019 een proefproject op aan de hand van twee ‘welzijnsmonitors’: de vragenlijsten ‘Gedragsindicatoren welzijnsbeleid’ en ‘Welzijnsbevraging met betrekking tot de beleving op de werkvloer’, beide opgemaakt door Better Minds at Work.

Afval
Naar analogie met het uitvoeringsplan Huishoudelijk Afval en Gelijkaardig Bedrijfsafval stelde de OVAM zich tot doel om de hoeveelheid restafval per medewerker in het OVAM-gebouw tegen 2022 met 15 % te reduceren ten opzichte van 2013. Door een uitgebreide analyse en sensibilisering werd dat streefdoel in 2019 al behaald.

Energie en klimaat
De OVAM streeft naar een CO2-reductie van 40 % en een reductie in primair energieverbruik van 27 % tegen 2025 ten opzichte van 2015. Daarvoor zijn ingrepen nodig in het gebouw waar de OVAM momenteel gehuisvest is. In 2019 zijn er gesprekken gestart over de overname van het beheer van het gebouw door het Facilitair Bedrijf. De energiehuishouding is daarbij een aandachtspunt.

Duurzaam aankopen
De OVAM beoogt om vanaf 2020 100 % duurzaam aan te kopen door rekening te houden met duurzaamheidscriteria. Dat geldt ook voor de aanbesteding van bodemsaneringswerken.

Mobiliteit
De OVAM stimuleert personeelsleden om hun woon-werkverkeer te organiseren via het STOP-principe (Stappen, Trappen, Openbaar vervoer en Personenwagens).

E-mobility
Sinds eind 2019 telt het dienstwagenpark van de OVAM twee elektrische auto’s. De Nissan Leafs kunnen worden opgeladen aan vier laadpunten op de parking.
Zwerfvuilacties
OVAM-medewerkers organiseerden in 2019 zwerfvuilopruimacties in Mechelen. Tijdens één actie verzamelden ze 30,5 kilogram restafval en 6,5 kilogram pmd.